Prečo ľudia majú problémy ako také? Zamýšľal som sa nad touto myšlienkou a získal som nasledovné odpovede. Treba si definovať príčiny problému. Prečo vznikajú a ako im predísť? Keď budete vedieť alebo zistíte podstatu ako vaše problémy vznikajú, máte oveľa vyššiu šancu ich ľahšie vyriešiť alebo ich môžete zvládať pomerne jednoducho. V tomto článku vám dám pár tipov, ako zlepšiť komunikáciu (ako ju zefektívniť) a čo je spúšťačom vašich problémov.

Ako zvládať COVID

Počas COVIDU-19 som sa snažil spraviť veci lepšie. Prenikol som viac do online biznisu, nesnažím sa vyhovárať na vládu, na obmedzený pohyb, na osobné stretnutia (aj keď mi veľmi chýbajú). Proste som sa snažil túto situáciu využiť v tom čo môžem a nehľadím do minulosti. Išiel som do „akcie“. To isté odporúčam aj vám. Či je to „akcia“ v biznise, či je to to akcia v rodine. napr. už len tým, že zastavíte svoju ženu alebo partnera/partnerku a poviete jej že ju máte radi, že ju milujete alebo či je to akcia, že sa začnete starať o svoju záhradku alebo začnete viac cvičiť, pracovať na vašom zdraví, proste čokoľvek.. Využite túto príležitosť. Nehľadajte výhovorky, nehádžte na nikoho vinu, pretože väčšinu vecí vo vašom živote ovplyvňujete prevažne vy sám (okrem nepredvídateľných situácií, ktoré môžu ovplyvniť vás, vašu rodinu a zdravie).

Dôvody prečo vznikajú problémy

Zámer

Prečo vlastne by som mal s niečím začínať? Pretože, problémy ako také vznikajú z 5 príčin. Prvá príčina je ZÁMER. Ako môžeme vidieť na obrázku nižšie, vidíme matku s dvomi deťmi. Chlapec na ňu kričí a požaduje, aby sa išla hrať s ním a jeho macíkom. Dcérka takisto kričí na matku a požaduje, aby sa išla hrať s ňou. V žiadnom prípade nechceme povedať, že detí sú problém. Práve naopak sú radosť. V tomto prípade však vidíme, že jedna z príčin, z ktorých vznikajú problémy je zámer. Matka v tomto prípade nevie, kde má byť, ako vyhovieť obom. Matke vzniká problém, pričom obidve deti bojujú o svoj zámer.

Mohli by sme situáciu prirovnať k inému príkladu. Máme jedného obchodného partnera, ktorý chce ísť jednou cestou, potom máme druhého obchodného partnera a ten chce ísť opačnou cestou. Sú pre nás rovnako dôležitý, ale my nevieme kadiaľ máme ísť.

Problémy človeku vznikajú niekedy aj od okolitých osôb, ktoré máte radi a majú rozdielne zámery. Rozdielny smer cesty.

Nie je to ani nemusí byť vaša vina, ale toto je jeden z dôvodov, prečo ľuďom vznikajú problémy.

Rozhodnutie

Druhý dôvod vzniku problémom sú predčasné rozhodnutia. V hlave daných osôb sú vopred naplánované rozhodnutia, nikým neprediskutované. Napr. si predstavme, že nášmu pracovnému partnerovi alebo kolegovi povieme, že ideme napredovať, dobyť trh, ale on už vopred spravil rozhodnutie, že on ten trh dobyť nechce. Alebo hovoríte svojej partnerke, že ju milujete, ale ona vás nemiluje. A vtedy vznikajú skutočné problémy. Všetky turbulencie môžu vznikať na základe vopred naplánovaných rozhodnutí pri nedostatočnom diskutovaní s inými ľuďmi.

Účel

Na obrázku máme dvoch futbalistov. Každý z nich má diametrálne odlišný účel (jeden sa snaží útočiť a druhý mu zobrať loptu a zastaviť ho). Dá sa to aplikovať všade. Napr. v páre to funguje, že jeden sa chce ženiť a druhý sa chce rozviesť. Pri firme to môže byť dané jednotlivými cieľmi manažérov. Takže účel organizácií a skupín vzniká na základe nejakých rozhodnutí. Sami si povedzte, koľko krát ste len „pritakávali“, no zrazu vaším pritakávaním po uplynutí času vznikol z toho problém. Napr. vo vzťahu: „Áno poklad, jasné, jasné (pri pozeraní futbalu). O 10 minút: Takže ako to mám spraviť? Veď ty si mi nič nehovorila!“ Partner pozeral futbal, pričom manželka chcela od neho nejakú službu. A vzniká nám ďalší problém…Účel iných ľudí je skutočnou príčinou problému. Samozrejme, každého účel je správny, každý má iný uhoľ pohľadu a preto treba o jednotlivých myšlienkach konzultovať.

Sila

Štvrtý dôvod, prečo vznikajú ľudom problémy je SILA. Naráža sa sila proti sile. Niekedy nemusí vyhrať ani jedna, pretože narážajú na odpor. Predstavte si, ako stoja hasiči oproti sebe a každý z nich strieka hadicou na druhého a druhý robí to isté. Môže sa stať, že ani jeden nezvíťazí, pretože vznikol odpor. Odpor vzniká vtedy, keď niekto vynakladá určitú silu. Ak sa jedná o fyzickú silu a stretnem niekoho „fightera“, ktorý je silnejší, tak ma jednoznačne premôže… V živote sa stávajú veci, ktoré idú proti nám – priateľka, kamarát, kolega, šéf, zdravie atď. Keď príde odpor (nejaká sila proti vám), nesťahujte sa, ale zabojujte, zamakajte.

Myseľ

Jedna z hlavných príčin, prečo organizácia nedosahuje excelentné výsledky, pretože majú ľudí, ktorí nemajú v hlave tento druh biznisu, ale v práci rozmýšľajú nad totálne odlišnými vecami. Napr. máte v práci človeka, ktorý vám zarába alebo produkuje, ale hlavou je stále niekde inde. Robí napr. poradcu, ale v mysli má murára. Takisto sa to dá aplikovať opačne. Má stavebnú firmu, zamestnávate murárov, stavbárov, ale mysľou sú niečím iným a nesústredia sa danú prácu. Svojim spôsobom má tu pozornosť úplne niekde inde, nemá v hlave jasno. Môže to byť smutný manžel, ktorý hrá „zlatého“ manžela, ale v skutočnosti vzniká problém. Záujem toho človeka je úplne niekde inde. Vaša firma môže napredovať z toho dôvodu, keď ľudia, ktorých zamestnávate sú na miestach, ktoré chcú vykonávať a napĺňajú ich, pretože ich to baví a robia svoju prácu oveľa lepšie.

Pokiaľ skutočne porozumiete príčinám vzniku vašich problémov a budete o nich diskutovať, budete viac komunikovať s vašimi blízkymi, kolegami, partnermi a kamarátmi s chladnou hlavou, tak vzniká väčšia šanca, že daný problém vyriešite bez zlých následkov.

Zdieľajte článok so svojimi známymi